Fra præstekrave til skjortekrave: Merete laver tøj, der har mere end blot et æstetisk formål

Med en baggrund som præst i Folkekirken og konsulent i psykiatrien lå det ikke lige for, at Merete Benedikte Johansen i dag kan opleves som tøjdesigner i DR’s programrække Danmarks næste tøjdesigner. Men hun har altid haft en kreativ og kunstnerisk side. 

Den valgte hun at følge, da hun for et par år siden tog springet og startede på at uddanne sig som beklædningsdesigner på Københavns Designskolen. Det var bl.a. her, at hun fik ideen til Tungt Tøj, som hun siden har arbejdet på at udvikle og forfine. I dag er præstekraven og den sorte præstekjole skiftet ud med skjortekraver, pufærmer, stribet denimstof og tyngdebånd.  

Det har krævet mod at skifte spor i livet. Merete har både arbejdet som præst og med patienter, pårørende, plejepersonale og forskellige bruger- og pårørendeorganisationer i psykiatrien. Hun har med andre ord mødt mange mennesker, som på hver deres måde har haft alt lige fra ønsket om øget mental sundhed og til svær psykisk sygdom inde på livet.

”Det har været en gave at møde dem, ligesom det har været en gave at være en helt almindelig sognepræst for unge og ældre i to sogne uden for København. Det vigtigste for mig har altid været relationen til andre mennesker. Dét har været min drivkraft i livet. Tungt Tøj ser jeg som en naturlig forlængelse af det. Kernen i mit arbejde er den samme – værktøjet er et andet, ”fortæller hun og fortsætter:

”Verden er smuk fordi den er sammensat, og gennem livet har jeg erfaret, at det er i overgangene og i sammensmeltningen af ellers vidt forskellige verdener, at der opstår noget uforudsigeligt og nyt. Dette møde har jeg været tiltrukket af hele mit liv. Her har jeg fundet mening og skønhed, og her har jeg udviklet mig som menneske.”

Fakta om tungt tøj

Tunge hjælpemidler til mennesker, der har brug for støtte til at finde ro, er en rigtig god ide. Det virker på børn og voksne med koncentrationsbesvær, på personer med angst og mange flere.

Tungt Tøj har samme effekt som de tyngdehjælpemidler, vi kender i dag. Ved at lægge et mindre tryk på kroppen påvirkes nervesystemet på en måde, der virker afstressende og beroligende. En anden og vigtig effekt er, at man ved hjælp af tyngden får en øget kropsfornemmelse. Du mærker med andre ord din egen fysiske grænse og det giver ro.

Scroll to Top