Guide til borddækning

Guide til borddækning: Sådan dækker du det perfekte bord

Vil du gerne imponere dine gæster med et perfekt dækket bord, kan du her i denne guide få vores bedste tips til borddækningen. Det er ikke raketvidenskab at dække bord, men det er faktisk heller ikke helt så simpelt, som man måske skulle tro – i hvert fald ikke hvis dine gæster for alvor skal blive blæst bagover, når de sætter sig til rette. 

Skal dine gæster gå fra dit middagsselskab med åben mund, fordi de var imponerede over dit arrangement, skal der naturligvis være styr på maden, ligesom snakken også helst skal flyde under middagen. Det er dog også vigtigt, at du har styr på borddækningen, som kommer til at danne rammen om måltidet og det sociale samvær – det er jo bordet man samles om, når man skal spise middag med andre. 

I denne guide sørger vi for, at du bliver klædt tilstrækkeligt på til at dække bord – både efter de gængse regler dikteret af Emma Gad, men også så bordet  kommer til at se godt ud!

Flere retter gør borddækningen mere kompliceret

Jo flere retter der serveres, des flere tallerkener, bestik, glas og servietter skal du bruge. Det er derfor ganske nemt at blive rundtosset, og man bliver nødt til at holde tungen lige i munden, hvis der skal dækkes op til 3, 4, eller måske 5 retter.

Step 1: Dugen

Ingen borddækning er perfekt uden en flot og nystrøget dug. Tænk gerne over farver og eventuelt mønster på dugen, da dette vil have indflydelse på, hvad du ellers kan pynte bordet med.

Vælger du fx en dug med markant mønster, bør du gå efter mere simple tallerkener, så gæsterne ikke bliver rundtossede under middagen. Modsat kan du sagtens vælge mønstrede tallerkener, hvis du går med en simpel, ensfarvet dug.

Tænk også over farven på dugen, som gerne må passe nogenlunde sammen med resten af rummet, i befinder jer i. Ligeledes giver det ekstra med point, hvis dug og servietter fungerer sammen.

Der findes et hav af smarte og flotte duge at vælge mellem, så det kan være svært at vælge. Lige nu går du dog ikke galt i byen, hvis du vælger en lækker og stilfuld hørdug – disse er nemlig moderne og populære i øjeblikket.

Step 2: Tallerkenerne

Skal bordet dækkes efter de mest gængse forskrifter, skal der placeres en dækketallerken på bordet først. Denne tallerken skal blive stående under hele middagen, og skal ikke bruges til at spise af. 

I stedet skal du placere op til flere tallerkener ovenpå dækketallerkenen – disse skal gæsterne spise af undervejs. 

Første tallerken, som skal placeres ovenpå dækketallerkenen, er en middagstallerken. Herefter stiller du en frokosttallerken eller dyb tallerken til forretten.

Skal der serveres brød til middagen, kan du placere en lille brødtallerken på venstre side af gæsten. 

Step 3: Bestikket

Bestikket giver ofte anledning til forvirring – for hvordan er det nu lige det skal placeres på bordet, hvis det skal gøres korrekt? Det er heldigvis ikke så kompliceret, hvis du bare benytter følgende huskeregel:

Man starter med bestikket yderst og bevæger sig ind mod tallerkenen. Det vil sige, at det bestik, man skal bruge først, er det, som placeres yderst. 

Ved forretten benytter man det yderste bestik og ved hovedretten bestikket er det bestikket inderst, som tages i brug. Er der dessert på menuen, skal dessertske og/eller -gaffel placeres over tallerkenen. Sværere er det faktisk ikke!

Step 4: Glassene

En huskeregel, når glassene skal placeres på bordet, er, at gæsten starte fra højre og bevæger sig mod venstre. 

Ved en 3-retters middag vil man derfor typisk have hvidvinsglas yderst til højre, herefter rødvinsglas og til sidst glasset til dessertvin. Vandglasset skal stå helt yderst til højre. 

Hvis du er i tvivl om, hvordan glassene skal stå i forhold til tallerkenen, kan du starte med at placere rødvinsglasset. Dette skal nemlig stå midt for tallerkenen. Herefter placerer du blot du resterende glas efter huskereglen ovenfor. 

Step 5: Pynt

Når det formelle i forhold til borddækningen er på plads, er det tid til at udfolde sig kreativt og sætte sit eget præg på borddækningen. Dette gøres ved hjælp af pynt.

Du har mere eller mindre frit spil i forhold til bordpynt, men det kan være en fordel at undgå blomster og jord, som dufter kraftigt. Ellers risikerer du, at duften påvirker smagsoplevelsen, hvilket er en skam, hvis du virkelig har gjort dig umage i køkkenet. 

Alternativt kan du benytte levende lys, tørrede blomster og måske endda friske grene. Der er bonuspoint at hente, hvis pynten passer til sæsonen, anledningen eller højtiden. 

Scroll to Top