Iværksætteri og kvinder

Iværksætteri og kvinder

Rollen og titlen som iværksætter har ofte været domineret af mænd – og faktisk er det også tilfældet i Danmark. De senere år har danske kvinder dog i højere grad end tidligere sprunget ud som iværksættere og udfordrere af den tidligere kønsfordeling. I indlægget her kan du blive klogere på nogle af de seneste tal for kvinder og iværksætteri.

Flere kvindelige iværksættere på få år

Selvom flere kvinder vælger at blive selvstændige end tidligere, er mændene stadig overrepræsenterede, når det kommer til kønsfordelingen af iværksættere. 

I 2017 udgjorde mændene således 74 procent af den samlede mængde danske iværksættere, imens kvinderne selvsagt udgjorde de resterende 26 procent. Andre tal fra 2018 tyder dog på, at fordelingen siden da nærmer sig en 70/30-procent fordeling. Dog fortsat i mændenes favør. 

Viden og service fanger kvinderne

Men hvordan bonner forskellene så ud på brancheniveau, tænker du måske? Jo, her er kvinderne især repræsenterede inden for serviceerhvervene.

Ifølge Danmarks Statistiks Iværksætterdatabase startede kvinderne i 2017 især virksomhed inden for videnservice med et tal på hele 23 procent. 13 procent startede virksomhed inden for kategorien af andre serviceydelser, mens 12 procent blev registrerede med en virksomhed inden for ‘handel’.

I diagrammet herunder kan du se fordelingen af kvindelige iværksættere efter branche:

Fra Fanø til Albertslund: De har flest kvindelige iværksættere
Endeligt dykker vi ned i tallene for kvindelige iværksættere med den geografiske brille på næsetippen.

Interessant er det, at kun én kommune har en overrepræsentation af kvindelige iværksættere – nemlig den sydvestjyske ø, Fanø, hvor 55 procent af iværksætterne er kvinder.

I rumpen på Fanø følger Samsø med 47,2 procent, og endeligt rammer Langeland ind på en tredjeplads med en andel af kvindelige iværksættere på 46,1 procent. 

I den anden ende af spektret finder vi Hvidovre, hvor kvinderne kun udgør 23,8 procent af kommunens iværksættere. De efterfølges af Høje-Taastrup og Albertslund med henholdsvis 22,6 procent og 21,5 procent kvindelige iværksættere, hvilket altså tyder på en vis forskel i mængden af entreprenante lyster afhængigt af, hvor i landet man bor.

Er du lige sprunget ud som iværksætter – eller overvejer du at gøre det? Regnskabssystemer er vigtige for at få din virksomhed til at fungerer – Dinero er den mest brugte løsning.

Kilder: Dineros Iværksætterundersøgelsen 2019 & Danmarks statistik

Scroll to Top