Hvad er kollagen?

I artiklen her kigger vi nærmere på, hvad det dersens ’kollagen’ som alle er begyndt at snakke om egentlig er.

Medmindre du har boet under en sten de seneste år, så gætter på, at du er stødt på begrebet ’kollagen’, som er blevet et nyt buzzword, blandt andet inden for skønhedsindustrien, hvor man taler meget om eksempelvis ’kollagenpulver’.

Men hvad er kollagen egentlig? Det kan du blive klogere på i det følgende.

Kollagen er et protein, som er fundamentalt for menneskekroppen. Proteinet findes både i vores hud, sener, knogler, bindevæv, tænder og brusk, og det siges, at kollagen er en af kroppens vigtigste byggesten.

Med alderen falder kroppens produktion af kollagen. Det samme gør kvaliteten af den kollagen, der fortsat produceres.

Som ung indeholder ens hud store mængder kollagen, men allerede fra man passerer 30 somre begynder mængden af kollagen at falde, og det sætter sine spor.

Hvordan danner ens krop kollagen?

Din krop danner kollagen ved at nedbryde protein i aminosyrer.

Helt konkret så kombinerer din krop aminosyrerne, glycin og prolin, til noget, der kaldes pro-kollagen. Dette bliver sidenhen til decideret kollagen.

Den proces, hvor kroppen danner kollagen, er meget afhængig af C-vitamin.

Hvis du ikke har synderligt meget C-vitamin i din krop, vil dette derfor influere negativt på din krops evne til at producere kollagen.

Hvis du ønsker at give din krop de bedst mulige forudsætninger for at danne kollagen, er der en række ting, du kan gøre, blandt andet at indtage nogle særlige fødevarer, som er gode kilder til aminosyrer. Det være sig fødevarer som æg, kylling samt fisk og skaldyr.

Ydermere kan du styrke kroppens kollagen-produktion ved at afholde dig fra en række ting, blandt andet Solens UV-stråler, rygning og forurening.

Du kan få kollagen som kosttilskud

Hvis du ønsker at tilføre ekstra kollagen til din krop, udover det som den selv producerer, kan kollagen indtages som kosttilskud.

Dette kunne blandt andet være via kollagenpulver, som skal blandes op med vand, hvorefter det kan drikkes.

I den henseende er det værd at bemærke, at der på nuværende tidspunkt ikke findes entydige resultater fra videnskabelige forsøg, der dokumenterer, at kollagen som kosttilskud fremmer hudcellernes dannelse af kollagen, men hvem ved? Måske er det et spørgsmål om tid, før dette kan dokumenteres videnskabeligt.

En tese, der kan styrkes af, at flere kliniske studier dokumenterer positive effekter på dyr, der indtager kollagen som kosttilskud.

Hvis du kunne tænke dig at vide lidt om, hvem der leverer det bedste kollagen pulver, så besøg FitFact, der har skrevet en lang, fyldig artikel om dette emne.

Scroll to Top