Hvor gamle er verdens ældste smykker?

Har du nogensinde spekuleret på, hvor gamle verdens ældste smykker egentlig er? Det har vi! Og faktisk har vi ikke blot spekuleret på det. Vi har også undersøgt det, og i artiklen her finder du resultaterne af vores research-arbejde.

Hos Onlywomen elsker vi smykker!

Vi elsker, hvordan et smykke kan være prikken over i’et, der fuldender det perfekte outfit.

Vi elsker, hvordan smykker kan få stor affektionsværdi, hvis man eksempelvis arver et gammelt stykke fra en slægtning, eller hvis en vielsesring gives videre fra generation til generation. 

Der findes ikke et eneste medlem på redaktionen, der ikke bærer smykker hver eneste dag, og foranlediget af at en kollega den anden dag roste mit nye Sorelle-smykke indledte vi alle sammen en samtale over frokostbordet om, hvor længe vi mennesker mon havde gået med smykker, og hvorfor denne trend begyndte.

Snakken, der bød på mange interessante bud, animerede mig til at undersøge feltet, og da jeg forestiller mig, at vi ikke er de eneste, der har overvejet, hvor længe vi mennesker har gået med smykker, bringer jeg hermed resultaterne af min research.

Menneskeracen har båret smykker rigtig, rigtig lang tid

De ældste smykker, der nogensinde er fundet, dukkede op i en hule i Sydafrika. Smykkerne menes at være 75.000 år gamle, og fundet samt dateringen af dem indikerer, at menneskets evne til tænke kreativt og udsmykke sig med symboler opstod før, end man tidligere har antaget.

Førhen har der nemlig hersket en forestilling om, at mennesket først begyndte at bruge symboler, da de moderne mennesker begyndte at udvandre fra Afrika mod Mellemøsten og Europa for omkring 50.000 år siden. Med fundet af disse smykker har denne opfattelse – som bemærket – ændret sig.

Hvordan så smykkerne ud?

De omtalte smykker fra Sydafrika er ærtesmå, gennemborede sneglehuse, og helt præcist blev de fundet i Blombos Hulen, der befinder sig øst fra Cape Town.

Ifølge lederen af forskerholdet, Chris Henshilswood, der fandt smykkerne, har disse formentlig været brugt ret meget på samme måde, som smykker i dag bliver brugt – nemlig som et led i en kommunikationsstrategi, der blandt andet vedrører at sende signaler om sig selv.

Scroll to Top