Den eneste Ene

De fleste har oplevet følelsen af, at man har fundet den helt rigtige partner. Hvis du er single nu, førnævnte til trods, har du nok erfaret, at vedkomne som virkede til at være den rigtige, i virkeligheden ikke var det. I denne artikel får du hjælp til at skelne mellem ”den rigtige” og den ”den forkerte”, så du kan finde din eneste Ene.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med sexolog Steen Blendstrup. Læs mere her: https://flirtmedlivet.dk/

Hvis vi ser bort fra den seksuelle kemi, altså det der gør, at vi bliver tiltrukket af og får lyst til hinanden. Denne tiltrækning er vigtig, men i jagten på en at dele livet med, er det også vigtigt at vi bliver mødt følelsesmæssigt.

Hvordan kærlighed ser ud og fungerer, får vi en opfattelse af allerede i barndommen. Kærlighed er noget af det første, vi lærer af vores forældre. Som lille barn mærker man kærligheden fra sine forældre og lærer dermed, hvordan man udtrykker denne og hvordan man får forældrene til at udvise kærlighed.

Egenskaber kan tiltrække og frastøde

Om du har haft en god eller skidt barndom, eller om dit forhold til dine forældre var kærligt eller dårligt, har det sat et aftryk på dig. Både på godt og på ondt. Relationen med dine forældre former dig og skaber det, som man kan kalde for din ’følelsesmæssige normal’. Der er næppe mange af os, som søger en partner identisk med mor eller far, men relationen med forældrene præger alligevel i høj grad vores opfattelse af den ideelle partner.

Når man finder den rigtige og bliver forelsket, skyldes det i høj grad de egenskaber, som vi enten bliver tiltrukket eller frastødt af.

Der findes som udgangspunkt hverken gode eller dårlige egenskaber. Om en egenskab kategoriseres som det ene eller det andet, afhænger af, hvilken værdi vi hver især tillægger den. En selvisk person som altid sætter sig selv først, vil typisk blive opfattet negativt. Man kan dog også anskue det selvcentrede individ som værende farverig. Ligeledes er det de færreste af os, som sætter pris på en kold person, kan vi under de rette omstændigheder fx under en krise, sætte pris på netop denne egenskab, fordi personen kan holde hovedet koldt.

Forholdet til dine forældre

Som nævnt tidligere er det relationen med dine forældre i barndommen, som skaber grundlaget for, hvad der tiltrækker eller frastøder dig. Vil du blive klogere på dig selv, skal du derfor kigge nærmere på din relation til mor og far.

Tag udgangspunkt i den af dine forældre, som du har haft flest konflikter med. Der vil forventeligt være adskillige egenskaber ved ham/hende, som du ikke sætter pris på. Lav en liste over de negative egenskaber og prøv herefter at finde modsætningerne for disse.

Det sjove er – og det oplever jeg ofte, når jeg gennemfører dette lille eksperiment, når jeg er ude at holde foredrag – at folk må erkende, at den anden liste passer meget godt med, hvordan de gerne vil præsentere sig selv, deres personlighed.

Listen med de egenskaber, som du ikke synes om, kalder vi for din ’skygge’. Listen med modsætningerne – de egenskaber som beskriver dig – kalder vi for din ’maske’.

Vi tiltrækkes af skyggen

Hvis vi tager udgangspunkt i listen med dine skyggegenskaber og vender dem til noget positivt, er det ofte sådan, at de passer overraskende godt på de kærester, som vi har haft gennem livet.

Vi bliver nemlig ofte forelskede i lige præcis de egenskaber, som vi ikke kunne lide hos en af vores forældre og som ikke er en del af vores egne egenskaber.

Det er tæt på umuligt at undgå at blive tiltrukket af disse egenskaber og faktisk er der ingen grund til at forsøge at undgå det. Man kan nemlig godt få noget godt ud af det.

Skyggeegenskaberne er ikke blot egenskaber, som vi ikke kunne lide i den ene af vores forældre, men også egenskaber som vi har undertrykt i os selv, fordi vi opfatter dem negativt. Fordi vi selv ”mangler” skyggeegenskaberne, søger vi efter dem i andre mennesker, hvorfor vi ubevidst tiltrækkes af dem.

Det kræver arbejde at leve med partnerens skyggeegenskaber

Når du har fået en kæreste, kan du være ret sikker på, at han/hun besidder flere af dine skyggeegenskaber. Det går dog også den anden vej. Du besidder med sikkerhed også en lange række af de egenskaber, som din kæreste mangler.

I starten er det hele rosenrødt, fordi vi er høje på forelskelsen. Det går dog over før eller siden, hvorefter det hårde arbejde begynder. Nu opleves bagsiden af skyggeegenskaberne, som vi skal lære af og forsøge at bearbejde til noget positivt. Så længe begge parter i forholdet er klar til at arbejde med hinandens skyggesider, lover det godt for parholdet på den lange bane.

Vi rummer alle sammen alle egenskaber. Det er bare ikke alle egenskaber, som kommer op til overfladen, fordi vi hver især vælger nogle, som vi ikke kan lide og derfor undertrykker. I sidste ende handler det om at acceptere alle egenskaberne og bruge dem positivt. Alt det dejlige, som din kæreste indeholder, indeholder du også selv – og det kan du bruge til at gøre dit liv bedre, sjovere, kærligere.

Scroll to Top