Er kaffe godt for helbredet?

Rigtig mange af os er en smule afhængige af kaffe – særligt grundet denne driks afledte effekter, men bør denne afhængighed mon medføre en smule bekymring? Med andre ord: Er kaffe godt eller skadeligt for helbredet? Det kigger vi nærmere på i denne artikel.

Lad os bare være ærlige og indrømme, at den største krise, der nogensinde har været på Onlywomens redaktion, involverede en ødelagt kaffemaskine.

I fire dage kunne vi ikke få de mokkadråber, som vi havde vænnet os til, og det satte altså sine spor. Flere af os fik hovedpine, blev mere trætte og var lettere at pirre.

Selvom mange af os ikke tænker over det, er kaffe nemlig blev et hverdagsdrug, som vi ikke kan undvære, og det lærte vi på den hårde måde her hos Onlywomen!

Hvorfor bliver man afhængig?

Den primære årsag til, at man kan blive afhængig af kaffe, er stoffet koffein, der indgår heri.

Koffein er nemlig et stof med en opkvikkende effekt. Det stimulerer centralnervesystemet og dæmper de signaler i hjernen, der gør, at man kan føle træthed. 

Når en person hævder, at vedkommende ikke fungerer, før han/hun har fået et par kopper kaffe, skyldes det langt henad vejen koffeinen, som får vedkommende til at føle sig mere frisk og klar i hovedet. 

Foruden koffeinbegejstringen udvikler nogle mennesker en kærlighed til smagen af kaffe; det er dog langt fra alle. 

Ydermere værdsætter mange den sociale funktion, som kaffe har i vore dage. Hvem har eksempelvis ikke brugt en kaffedate som en undskyldning for at mødes med en veninde og udveksle sladder?

Som du kan se, er der altså flere årsager til, hvorfor man kan blive afhængig af kaffe. Den primære årsag er dog uden tvivl koffeinen.

Er kaffe godt eller skidt for helbredet?

Kaffe har af flere omgange været genstand for videnskabelige forsøg. Ofte har forsøgene haft til formål at undersøge, hvorvidt kaffe kan siges at være sundt eller usundt.

I det følgende vil vi dykke ned i en række hovedpointer fra en et par af de undersøgelser, der er lavet om kaffe.

Lad os starte med noget ganske positivt!

Flere eksperter har erfaret, at koffein – som jo er en central del af kaffe – indeholder forskellige næringsstoffer, der er gode for kroppen. 

Det være sig eksempelvis vitaminerne B1, B2, B3 og B5 samt magnesium. Tilmed er koffein rigt på antioxidanter, hvilket også må siges at være positivt.

Du dør ikke af kaffe!

I en rapport om kaffe, der blev udgivet i 2012, skrev Vidensråd for forebyggelse, at der ikke kan påvises nogen sammenhæng mellem et moderat indtag af kaffe og øget dødelighed. 

Det kan dermed konkluderes, at man da i hvert fald ikke omkommer af at drikke kaffe. I hvert fald ikke hvis man behersker sig!

I rapporten er der også noteret følgende: “Kaffe kan lede til nedsat risiko for udvikling af Parkinsons sygdom, blodpropper, depression og Alzheimers sygdom.”

Indtagelse af kaffe kan altså tilsyneladende ligefrem holde en række alvorlige sygdomme på afstand. Ikke tosset!

I rapporten understreges det dog, at der er behov for mere forskning på området, før man endegyldigt konkluderer noget som helst.

Hvorom alting er, mener vi kaffeglade typer hos Onlywomen.dk, at det i den grad er opløftende læsning med en række positive studier, der får dagens og morgendagens tre-fire kopper kaffe til at glide endnu lettere ned.

Kilde: Livsstilen.dk

Scroll to Top