Er mælk sundt?

Er mælk godt eller skidt for kroppen? Det kan være svært at navigere i, fordi der virker til at være mange holdninger til, om det er en god idé at drikke mælk, eller om man skal holde sig fra det. 

Men hvorfor er det så svært at give svar på, om mælk er sundt eller usundt at indtage?

Ifølge Ifølge Jens Rikardt Andersen, der er lektor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, som er blevet interviewet af DR.dk, er forklaringen først og fremmest, at det er et komplekst spørgsmål. Derudover mener han ikke, at det reelt set giver meninger at tale om, hvorvidt mælk er sundt eller usundt, fordi der er hav af faktorer, som spiller ind på svaret. Han fortæller dog, at mælk er en udmærket kilde til næring for langt de fleste danskere, og at der er evidens for, at mælk er rigtig godt for kroppen, når man skal vokse. 

Bliver knoglerne stærkere af mælk?

Mælk er, som sagt, rigtig godt at indtage i voksealderen, fordi knoglerne har behov for store mængder kalk, så de kan blive stærke og netop mælk er en god kilde til netop kalk.

Forskningen er ret tydelig på dette opmråde, og viser, at mælk bidrager til at forebygge knogleskørhed i den periode, hvor man vokser. 

Om det samme gør sig gældende senere i livet, er endnu uklart, da der ikke umiddelbart er nok overbevisende resultater på området.

Er mælk en god kilde til kalk?

Kalk findes i flere forskellige fødevarer, men det er når du drikker mælk, at din krop indtager mest kalk, hvorfor den hvide drikke er en bedre kilde til kalk end fx grønkål og broccoli. 

I mælk er kalk indkapslet i fedt, som beskytter kalken, og sørger for, at det ikke binder sig til kostfibrene, hvorfor større mængder vil blive optaget i kroppen.

Må spædbørn få komælk?

Babyer har rigtig godt af mælk, men det skal være den slags, som kommer fra brystet på et menneske. Indtil barnet er omkring 1 år, bør man som udgangspunkt undgå at give baby mælk, og herefter lyder anbefalingen på maksimal 350-500 ml dagligt. 

Du kan læse meget mere i artiklen “hvornår må en baby få komælk” 

Skal man drikke mælk?

Du SKAL naturligvis ikke drikke mælk, men medmindre du ikke kan tåle det, kan det være en god idé for mange. Mælk er nemlig en god kilde til kalk, B12 og fosfor, som kroppen har brug for. 

Er du laktoseintolerant eller er allergisk overfor mælk, bør du naturligvis undgå det. Om mælk er sundt for dig, vil derudover afhænge af, om du ellers spiser sundt, hvor store mængder mælk du indtager, og om du motionerer.

Scroll to Top