En 25-årig kvinde på et løbebånd

Hvilken træningsform er mest effektiv i forhold til vægttab?

Med nytåret følger også en masse nytårsforsætter, og et populært et af slagsen plejer at være at ville tabe sig. Hvis du har planer herom, vil du sikkert gerne vide, hvilken træningsform der er mest effektiv, når det kommer til at smide et par overflødige kilo. Og ved du hvad? Hvad du ønsker, skal du få. I artiklen her kigger vi nemlig nærmere på, hvilke træningsformer der er de mest effektive, når målet er et vægttab.

Skal man tabe sig, er det centralt, at man forbrænder flere kalorier, end man indtager.

En måde, hvorpå man kan gøre dette, er ved at kontrollere og dosere sit kalorieindtag grundigt. 

Gør du dette, vil du faktisk kunne tabe dig uden at træne.

Der er dog ingen tvivl om, at et vægttab bliver lettere for dig at opnå, hvis du inkorporerer et par ugentligt træningspas, og når det kommer til vægttab, er der en række træningsformer der er mere effektive end andre. Noget, som vi kaster lys over i de kommende afsnit.

HIIT-træning er meget effektivt, hvis målet er et vægttab

Overordnet set findes der to former for fysisk træning – nemlig aerob og anaerob.

Hvad er aerob-træning?

Aerob-træning er det, vi i daglig tale kalder for kredsløbstræning eller LIIS, som er en forkortelse for ‘Low Intensity Steady State’. 

Aerob er ikke så intenst, men typisk ret langstrakt. Et godt eksempel på aerob-træning kunne være en løbe- eller cykeltur i moderat hastighed.

Hvad er anaerob-træing?

I den anden boldgade finder vi anaerob-træning, som også kaldes for HIIT, hvilket står for ‘High Intensity Interval Training’.

Her er tale om træning, der er kendetegnet ved at være ekstremt intens og noget, der virkelig får pulsen op. 

Eksempler på HIIT-træning kunne være intense sprints eller korte styrketræningssessioner med mange tunge vægte.

Er målet vægttab, er HIIT-træning et hit

Traditionelt set har man set LISS-træning som den mest kalorieforbrændende form for træning, hvorfor det vil være nærliggende at tro, at træningstyper, der hører under denne kategori, må være de mest effektive, hvis målet er vægttab.

De seneste års research samt forskning mere end antyder dog, at træningsformer, der hører under betegnelsen HIIT-træning, er de mest effektive, når det kommer til at opnå et vægttab.

Og hvorfor så det?

Det skyldes blandt andet, at HIIT-træning i højere grad end LIIS-træning henter energi fra fedtdepoterne.

Al træning er godt i forhold til at opnå et vægttab

Både HIIT- og LISS-træning er nyttigt i forhold til at opnå et vægttab, da der forbrændes kalorier ved begge træningsformer.

Som bemærket er der dog klare antydninger af, at HIIT-træning er mest effektivt, når målet er vægttab, hvorfor intens styrketræning, intervalløb og lignende kan anbefales, hvis du ønsker at tabe dig. 

Dog plejer man også at sige, at det er vigtigt at variere sin træning, hvorfor et tip herfra er, at du både udfører HIIT- og LISS-træning, og at du mest af alt har fokus på at få trænet og ikke så meget blot fokuserer på at opnå vægttab. Vægttabet skal nemlig nok komme helt af sig selv, hvis du får tillagt dig en mere sund livsstil. Noget, der har flere positive følgevirkninger end blot et vægttab.

Kilde: Fitness-magasinet.dk.

Scroll to Top