Hvorfor græder baby?

En baby har ikke noget sprog, som vi voksne har, og derfor kan det sommetider være vanskeligt at gennemskue årsagen til babygråd. I artiklen her kigger vi nærmere på, hvorfor en baby typisk græder, hvilket formentlig vil kunne hjælpe dig med at komme den frustrerende støj til livs. 

Når en baby græder, forsøger den at kommunikere et behov. Netop derfor er babygråd rigtig vigtigt at være opmærksom på. 

Babygråd er nemlig babys mest effektive kommunikationsredskab, når baby ønsker at fortælle, at noget er ubehageligt, eller at baby har brug for hjælp. 

De tre hyppigste årsager til, at en baby græder, er:

  • Sult – baby trænger ganske enkelt til lidt mad i mavsen
  • Træthed – ligesom voksne menneskers humør påvirkes negativt af træthed, er tilfældet det samme for babyers humør 
  • Smerte/ubehag fra lugtgener – gråden kan sagtens skyldes, at baby har ondt. Ofte vil det kunne hjælpe baby at slå en bøvs eller en prut. 

Hvordan stopper man gråden?

Det er de færreste, der har en ringetone, der lyder som babygråd, hvilket uden tvivl skyldes, at denne lyd ikke er på manges top 5 over ‘mest behagelige lyde, der findes’. Tværtimod faktisk.

Babygråd er nemlig en anstrengende og udmattende lyd, hvorfor man som forælder ønsker at komme den til livs hurtigst muligt.

Hvis det skal lykkes, handler det om at gennemskue, hvilken årsag der ligger til grund for gråden og så imødekomme det behov, som baby forsøger at kommunikere via sin gråd, på bedst mulig vis.

Skyldes gråden, at baby er sulten, er løsningen selvsagt at fodre baby. Skyldes gråden træthed, skal du naturligvis forsøge at få baby til at falde i søvn. 

Og så videre, og så videre… 

Det er ikke altid let at gennemskue, hvorfor baby græder, og i nogle sjældne tilfælde vil du formentlig aldrig finde frem til årsagen. I disse tilfælde handler det om at udvise stor tålmodighed og forsøge at trøste baby efter bedste evne uden at blive alt, alt for frustreret. 

Hvis intet hjælper, og baby bare bliver ved og ved med at græde, anbefaler vi, at du visiterer en læge med henblik på at få hjælp til at fastslå den bagvedliggende årsag bag babygråd.

Scroll to Top