Sådan finder du det perfekte sadelunderlag

Et underlag til sadlen er et af de mest essentielle produkter at have til sin hest. Og enhver rytter kan nok nikke genkendende til, at det er en af de slags tilbehør, man bare ikke kan få nok af. De fås i alle regnbuens farver, med glimmer og rhinsten, og ikke mindst i et hav af kvaliteter. Men vigtigst af alt er hestens komfort og behov. For et underlag skåner hestens ryg under ridning, og der undgås gnavesår fra sadlen.

Men at vælge det rette underlag kan være en jungle at finde rundt i. Derfor præsenteres tre essentielle tips til at finde frem til det rette sadelunderlag i forhold til, hvilken disciplin inden for ridning der udøves samt hestens behov.  

Tag udgangspunkt i disciplin og sadel

Når du investerer i et sadelunderlag, er det første udgangspunkt: hvilken disciplin du rider, og hvilken type af sadel du har. Disciplinerne dressur og springning kræver bestemte sadler og derfor også tilpassede underlag. 

Dressursadlen er længere og større end springsadlen, den kræver derfor et underlag, der breder sig ud på sadellejet og på samme tid går længere ned om maven på hesten. En springsadel er mindre og har ikke lange knæpuder som dressursadlen, derfor kræver den ikke et stort underlag. Udøver du begge discipliner, er det ideelt at købe et kombi-underlag, som i sin form og størrelse tilpasser sig til både dressur- og springsadel.

Prioritér kvalitet

Underlag kommer i mange og svingende kvaliteter. Men at investere i et underlag i høj kvalitet betaler sig. Det er ideelt at gå efter et underlag, der er lavet i et fyldigt og stærkt materiale. Det vil ikke glide så nemt rundt, rykke sig på hestens ryg eller folde sig sammen under sadlen som et underlag i tyndt materiale. 

Ved at investere i et underlag i god kvalitet, har man sikret sig et underlag, der er slidbart i forhold til slitage fra sadlen og de jævnlige ture i vaskemaskinen, som underlaget bliver udsat for.  Ved at købe et underlag i god kvalitet vil strukturen i underlaget også forblive over længere tid.

Tag hensyn til din hests behov

Hestes anatomi er forskellige, det er derfor vigtigt at tage udgangspunkt i hestens behov. Hvis hesten eksempelvis har et dybt svaj eller nemt får smerter i ryggen under ridning. Er hesten svajrygget, er det en god idé at tilkøbe en sadelpad, der lægges oven på underlaget. En pad medvirker til at løfte sadlen, hvilket skåner hesten for smerte, og selve underlaget vil ikke glide rundt under træning. 

Tenderer hesten til at få smerter under ridning på grund af stød fra rytter og sadel, er det en god ide at investere i et underlag med en støddæmpende funktion. Man kan også gå efter underlag, der har indsyet lammeskind på undersiden af sadlen. 

Om sommeren er det særligt varmt for hesten at have sadel og sadelunderlag på. Det kan i sommerperioden derfor være en fordel at gå efter underlag lavet i kølende materialer, såsom bambus.

Med disse tre tips i baghovedet er du godt på vej til at vælge det rette underlag, der passer til dig og din hest. Husk, at du sikkert altid kan forhøre dig ad i stalden.

God jagt!

Scroll to Top