Fordele ved at skrive dagbog

4 gode grunde til at skrive dagbog

Mange forbinder det – at skrive dagbog – med noget, der hører barndommen til. Det er dog lidt en skam, for der er faktisk mange fordele ved at skrive dagbog som voksen. I artiklen her fremhæver vi de – i vores øjne – 4 største af slagsen. 

Hvis du overvejer at begynde at skrive dagbog som voksen, så er det altså bare om at komme i gang. Der er nemlig rigtig mange fordele forbundet med denne aktivitet. Herunder får du vores bud på de 4 største. 

1) Det er rart at åbne op

Hvis man er typen, der ikke rigtig taler om sine problemer med andre, hober disse sig op indvendigt, hvilket kan føre til, at man får det rigtig, rigtig dårligt. Kriser, sorg og problemer skal nemlig bearbejdes, og det vil en dagbog altså kunne hjælpe en med.

Ved at sætte ord på ens tanker og frustrationer i sin dagbog vil man nemlig på en eller anden vis få afløb for disse. Det kan derfor være enormt rart og befriende at bekende samt -tro sig til sin dagbog. Faktisk vil det ligefrem kunne have en terapeutisk effekt.

2) Det kan give dig søvnen tilbage 

Mange døjer med søvnbesvær, fordi larmende tanker holder dem vågne. Det kan være, at man ligger og bekymrer sig om, hvordan man skal nå alle de opgaver, som man har fået tildelt på arbejdet, eller at man er lidt økonomisk ude at skide, forvi man er kommet til at købe en seng på afbetaling, som man egentlig ikke havde pengene til. 

Uanset hvilke bekymringer der holder en vågen, vil en måde at håndtere disse på være ved at skrive om dem i en dagbog. At nedfælde tanker om dem på papir vil nemlig kunne hjælpe en med at bearbejde dem. Mange oplever desuden, at deres bekymriner forlader indersiden af hovedet, når de skriver om disse i en dagbog – det er lidt spøjst, men ikke desto mindre sandt. 

3) Du bliver bedre til at forstå dig selv 

Når man skriver dagbog, bliver man typisk bedre til at forstå sig selv. Dette hænger blandt andet sammen med, at indholdet i en dagbog som regel vil være en spejling af, hvordan man har/havde det på det tidspunkt, hvor man skrev i dagbogen. 

Vi mennesker kan let glemme, hvordan vi følte i specifikke øjeblikke og situationer, men når man nedfælder netop dette i en dagbog, vil dagbogen altid kunne minde en om, hvad man præcist følte. 

At skrive om ens udfodringer og problemer tvinger også en til at reflektere over årsager og løsninger, hvilket som regel vil føre til, at man lærer sig selv bedre at kende. 

4) Du kan lære af dine tidligere fejl 

Hvis du i din dagbog skriver om dine fejltagelser og i skriveprocessen reflekterer over, hvad du gjorde galt, vil skriveriet kunne hjælpe dig med ikke at begå identiske fejltagelser i fremtiden.

Dels vil du i refleksionsarbejdet formentlig gøre dig en række erkendelser, der formentlig vil sørge for, at du får vendt om i tide, når du er ved at begå fejl, du før har begået. Derudover vil dagbogen også kunne minde dig om tidligere begåede fejltagelser, som du helt havde glemt, at du havde begået. 

Det er heller ikke usandsynligt, at du først er i stand til at erkende nogle fejl på bagkant. Nogle gange begår vi nemlig fejl, hvor vi er så følelsesmæssigt påvirkede af en situation, at vi i nu’et ikke ænser, at det er os, der tager fejl og er den uretfærdige.

Scroll to Top