Få overblikket over de forskellige varmepumper her

Markedet for varmepumper kan – for de uindviede – være lidt af en jungle at navigere rundt i. Er du i denne gruppe? Så frygt ej! Med denne her artikel håber vi nemlig, at vi kan give dig et overordnet overblik over, hvilke varmepumpetyper der findes, og hvad der kendetegner de mest populære typer.

I løbet af de seneste år har varmepumper vundet mere og mere frem blandt danskerne, hvilket uden tvivl skyldes, at en varmepumpe både er en energivenlig, økonomisk fornuftig og klimavenlig varmeløsning.

På nuværende tidspunkt findes der fem forskellige varmepumpetyper – nærmere bestemt følgende: 

  • Luft til vand-varmepumper
  • Jordvarmepumper
  • luft til luft-varmepumpe
  • Boligventilationsvarmepumpe
  • Brugsvandsvarmepumpe.
I Danmark er de mest populære varmepumpetyper luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper.

Begge varmepumpetyper egner sig rigtig godt som den primære varmekilde i både mindre og større huse. Ligeledes kan begge varmepumpetyper generere varmt brugsvand, hvilket naturligvis også er et stort plus. 

Dog er der – ikke så overraskende – også en række forskelle pumperne imellem, og de mest centrale forskelle gennemgår vi herunder.

Centrale forskelle mellem luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper

En central forskel mellem en luft til vand-varmepumpe og en jordvarmepumpe er, at luft til vand-varmepumpen bruger energi fra lugten til at skabe varme, mens jordvarmepumpe bruger energi fra jorden.

Når det kommer til installationsdelen, er der også en række store forskelle luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper imellem. 

En luft til vand-varmepumpe er markant lettere at installere end en jordvarmepumpe, hvilket hænger sammen med, at der skal monteres slanger under jorden, når man installerer en jordvarmepumpe, hvilket bevirker, at et stort areal skal graves op. 

Som tommelfingerregel siger man, at en jordvarmepumpe som regel er lidt billigere i drift end en luft til vand-varmepumpe.  

Scroll to Top