Guide: Sådan indretter du din stue

Stuen er hjertet i de fleste hjem. Det er her, der tilbringes adskillige timer alene eller med gæster, og derfor giver det god mening at gøre sig særligt umage med indretningen af dagligstuen. Der skal gerne være pænt og hyggeligt, men det skal også være praktisk og komfortabelt at opholde sig i rummet. Ved du ikke, hvor du skal starte, får du her i artiklen vores bedste råd til indretning af stuen.

Der er ingen regler!

Som du sikkert allerede ved, er der ingen bånd, som binder dig, når det kommer til indretningen. Har du lyst til at indrette dagligstuen som Villa Villekulla eller udelukkende bruge et bestemt materiale i en bestemt farve, står det dig frit for at fylde rummet med gråt bøgetræ. 

Der vil dog i de fleste tilfælde være enkelte ting, som bør være en del af rummet, hvis det skal leve op til vores førnævnte kriterier om praktik og komfort. Springer du eksempelvis sofaen, bliver det næppe specielt komfortabelt at opholde sig i rummet. Uden et sofabord vil du mangle et sted at stille drikkevarer og snacks, og så er det altså rart med et fjernsyn, så I også kan slappe af med noget streaming eller holde jer opdateret på nyheder. Men i sidste ende er det naturligvis helt op til dig!

Brug farver og skab stemning

Vi ved godt, at det kan være svært med farver. Nogle farver passer perfekt sammen, imens andre kan give en lyst til at kradse øjnene ud. Det kan derfor være fristende at springe farverne over og i stedet gå med tidsløse og lidt kedelige klassikere som sort, hvid og grå. Med disse farver rammer man sjældent ved siden af – men ligeledes rammer man heller ikke plet. 

Skal din indretning være helt unik, skal du bruge farver til at bringe stemning ind i rummet. Hver eneste farve har som udgangspunkt sit helt eget unikke indtryk, som bidrager til en særlig stemning. 

Rød forbindes fx ofte med  styrke, energi, passion, seksualitet, mod og naturligvis kærlighed. Grøn giver en følelse af harmoni, sikkerhed og sundhed. Blå signalerer sikkerhed, tillid, fred og ro. Du kan læse mere om farver og deres betydninger her.

Planlæg hvordan møblerne skal stå

Inden du tømmer IKEA for møbler, er det en god idé at gøre sig tanker om, hvordan møblerne skal placeres i stuen. Særligt hvis stuen er stor og rummelig, vil du have mange muligheder for at placere møblerne. 

Et godt sted at starte, er ved at spørge dig selv, hvad stuen hovedsageligt skal bruges til. Hvis I hovedsageligt skal tilbringe tiden i dagligstuen med at se tv, giver det god mening at arrangere møblerne, så I har god udsyn til fjernsynet. Hvis stuen primært benyttes som et sted for sociale interaktioner, kan møblerne i stedet placeres på en anden måde, så I kan have øjenkontakt med hinanden, uanset hvor I slår jer ned. 

Glem ikke belysningen!

Mange af os tager lyset i et lokale for givet, for man trykker jo bare på en stikkontakt, eller ruller gardinerne til side, og så er der lys. Skal dagligstuen indrettes perfekt, bør du dog skænke belysningen en tanke, så den passer til den stemning, du ønsker. Der kan også være praktiske årsager til, at der skal være rigeligt med lys i stuen, hvis I eksempelvis har brug for at se klart og tydeligt, fordi i læser bøger, løser krydsogtværs, laver puslespil eller noget fjerde, som kræver rigeligt med lys. 

Scroll to Top