Hvordan lever man sundt? – Se vores tips til et sundere liv

Vil du gerne leve sundt, men er du i tvivl om, hvordan man gør? Spekulerer du måske bare i, om du kan leve sundere? Uanset hvad kan du finde svar her i artiklen, hvor vi deler vores bedste råd til et sundere liv og sundere livsstil.

Har du planer om at blive gammel, kan du øge din chancer, hvis du lever sundt. Udover at du kan forvente at komme på den gode side af den forventede levealder, kan du også øge din generelle livskvalitet og nedsætte risikoen for sygdomme, hvis du har en sund livsstil. 

I samarbejde med altomhelse.dk deler vi i denne artikel vores bedst tips til en sund livsstil.

Undgå usunde vaner

Det er nemt at forfalde til usunde vaner såsom rygning, alkohol eller indtagelse af usund kost. Disse ting giver ofte et midlertidigt humør-boost, hvilket kan være yderst vanedannende. 

Vil du leve sundt og øge chancen for at leve længe, bør du forsøge at droppe eventuelle usunde vaner, da disse kan resultere i ubehagelige livsstilssygdomme, som måske ikke nødvendigvis bliver din undergang, men som kan mindske din generelle livskvalitet. 

Gør dig umage med kosten

Efter en lang og hård dag på jobbet, eller en nat uden søvn på grund af børn, kan det være fristende at vælge den lette løsning, når sulten melder sig. Det kræver ikke det store at ringe efter  og få leveret en pizza til døren sammenlignet med at lave sin egen i køkkenet. 

Fastfood kan dog hurtigt sætte sine spor på din krop – ikke blot som en badering rundt om livet – men også på dit energiniveau, som typisk daler, hvis kosten ikke er god. Spiser du ikke det rigtige, kan du føle dig træt, uoplagt og være mindre skarp i hovedet. 

Den rigtige kost handler dog ikke udelukkende om at undgå det usunde – en menu fra McDonalds i ny og næ kan sagtens være en del af en sund livsstil – men i stedet at sørge for, at man får indtaget alt det, som kroppen har brug for. 

De generelle kostråd dikterer blandt andet, at man skal forsøge at spise en masse fuldkorn, fisk og grønt, udskifte mættet fedt med umættet og skære ned på både salt og sukker i maden.

Motioner hver dag

Ligesom den rette kost er motion en af de afgørende nøgler, hvis du håber på at åbne døren til at sundt og langt liv. Motion er har både en positiv effekt på kroppen fysisk, da man forbrænder energi og holder kroppen i gang, men også mentalt er der gavn i at motionere. 

De generelle anbefalinger lyder, at voksne skal være aktive i minimum 30 minutter om dagen – meget gerne mere, hvis man kan. Det er ikke nødvendigvis nok blot at gå frem og tilbage i baghaven i en halv time og så kalde det en dag, for det anbefales, at pulsen kommer op. 

Der findes mange måder at få pulsen op på, og hvis du håber på at holde din daglige motion ved lige, kan du med fordel finde ud af, hvad der motiverer dig. For nogle er det fint med en løbetur, men hvis du finder det kedeligt at løbe, kan du overveje, hvordan du gør motion sjovt. Det kan fx være igennem sport eller en hobby.

Vær sammen med andre mennesker

Det er ikke kun den fysiske sundhed, som er afgørende for et langt og sundt liv, for det er i ligeså høj grad det mentale, som afgør, om du kan forvente at blive 100 år gammel. 

Mental mistrivsel kan hurtig føre til dårlige vaner, hvilket resulterer i et skidt helbred. 

En stor del af mentalt velvære er socialt samvær med andre mennesker. Mennesket er som udgangspunkt socialt anlagt, og derfor er det faktisk et fundamentalt behov, at vi er sammen med og interagerer med andre mennesker. 

Scroll to Top