Tapas’ historie: Hvem opfandt tapas?

Har du nogensinde spekuleret på, hvor længe vi mennesker har spist tapas, og hvordan denne tradition er opstået? Det har vi. Faktisk så meget at vi har undersøgt det, og i denne her artikel kan du læse resultaterne af vores hårde research-arbejde.

Hvis dine smagsløg minder en smule mine, så er du helt tosset med tapas. I mine øjne er der intet mere lækkert end sprødt, friskt brød, man pryder med forskellige små delikatesser, der strækker sig lufttørret skinke til soltørrede tomater.

Jeg knuselsker variationen, som en tapastallerken byder på, og jeg elsker, at man aldrig bliver ulækkert mæt af tapas, som man eksempelvis gør af en pizza eller burger.

Indtil for nyligt havde jeg dog ikke den fjerneste anelse om, hvordan min yndlingsspise var opstået, men det har jeg nu, og i det følgende kan du – hvis du er nysgerrig – opnå samme indsigt om historien om tapas, som jeg fik for nyligt.

Tapas’ historie

Dykker man ned i tapas’ historie, vil det hurtigt åbenbares for en, at der er mange forskellige fortællinger omkring, hvordan tapas er opstået. Nogle er stensikkert sande, mens andre formentlig ikke har 100 % hold i, hvordan virkeligheden i tidernes morgen hang sammen.

Blandt de forskellige kilder er dog klar enighed om, at det – at spise tapas – er en ældgammel tradition, og en kilder hævder, at traditionen begyndte på andalusiske bodegaer, hvor lufttørret skinke forhindrede fluer og støv i at falde ned i sherryglas. 

En anden historie, der er relevant for tapas’ historie, går på, at Kong Alfonso d. 10 påbød alle tavernaer at servere fast føde til al vin, der blev skænket for at undgå, at alt for mange blev alt for svært berusede, og i den forbindelse valgte mange at servere tapas. Dette foregik tilbage i 1200-tallet. 

Det er ikke usandsynligt, at begge ovenstående historier er sande, men det vides dog ikke med 100 % sikkerhed. 

Ligeledes er det sandsynligt, at ideen om tapas stammer fra mauernes tid i det sydspanske, hvor den arabiske tradition med at forkæle gæster med mange små retter, som de både introducerede og repræsenterede, formentlig blev hængende.

Blevet sulten efter tapas?

Hvis den lille undervisningstime omkring tapas’ historie, har fået din mave til at knurre, kan vi anbefale, at du visiterer Pingvintapas.dk, der sælger noget af det lækreste tapas, du kan få i Danmark.

Scroll to Top